Turer med nordisk kulturarv

De aller fleste forbinder nok først og fremst nordisk kulturarv med stavkirker. Men det finnes definitivt langt mer enn bare dette i Norden, og variasjonen blir svært synlig dersom man besøker noen av turistmålene i nabolandene våre i tillegg til i Norge.

Hva kan man se?

Svaret på dette er at man kan få inntrykk av det aller meste som har foregått i Norden fra den tidligste steinalder og frem til i dag. Det gjør noe med perspektivet når man tenker over hvor lett vi lever i dag, med enkle og bruksvennlige laminatgulv, varmekabler og andre bekvemmeligheter som gjør det meste av livet veldig lett. Respekten bygger seg opp når man får et inntrykk av hvor mye jobb man tidligere må ha lagt ned i jakt, rydding av gård, daglig arbeid og generelt på vedlikehold og renhold.

Middelalderens verden i Numedal

Som historisk attraksjon er Numedal svært undervurdert i norsk og nordisk sammenheng. Her får man både historisk informasjon og mange inntrykk sammen med svært vakker natur. Noe av styrken med Numedal som turistmål er at den har noe for de fleste smaker, så om noen i følget ikke er videre interessert i kulturarv, finnes det mengder av friluftsliv og natur vedkommende kan bruke tid på.

Bevart historie i Gotland

Gotland er en svensk øy i Østersjøen som er veldig populær blant turister. Her kan man også kombinere svært mange gode muligheter for å oppleve kulturarv med mange andre aktiviteter. Dette er særlig et reisemål om sommeren, men det er ingenting i veien med å besøke øya utenfor sesongen. Det kan kanskje gi et mer autentisk preg rundt verdensarven med færre turister.

Verdenskjente helleristninger i Alta

Tro det eller ei, men når det gjelder steinalderen er faktisk et av verdens aller beste reisemål lokalisert i norske Alta. Norge har syv oppføringer på UNESCO sin liste over verdensarv, og helleristningene i Alta utgjør to av dem. Her er det både lagt opp for turister, samtidig som det fremdeles forskes svært mye på helleristningene. Dette er en mulighet til å kunne utforske en tid som er veldig fjern og som fortsatt omgis av mye mystikk.