Isbading

Isbading er en gammel nordisk tradisjon. Sannsynligvis har isbading lengst vært en ubrutt tradisjon i Finland, i sammenheng med bruk av badstue. Det er også en lang tradisjon i Russland, og det var den russiske professoren Louis Sugarman som introduserte USA for isbading på 1890-tallet. Da maraton-løperen Paula Radcliffe vant EM i 2002 ga hun isbadingen hun hadde drevet med æren for seieren, og aktiviteten fikk en ny oppblomstring. Det er et kontroversielt tema, og eksperter har tillagt isbading både negative og positive effekter. Det har også vært mye diskusjon rundt både egnede temperaturer og lengde på isbad.

Effektene på kroppen

The man bathes in an winter ice hole

Isbading påvirker kroppen i stor grad. Kulden sender signaler til hjernen om å trekke blodet tilbake til kjernen av kroppen, blodårene strammer seg inn, og den metabolske aktitiviteten går saktere. Når man kommer ut av det kalde vannet igjen pumpes blodet raskt tilbake, og man får et rush av oksygen og næring rundt i kroppen. Det påstås at aktiviteten kan forhindre skader, hjelpe musklene å bygge seg opp igjen etter skader eller hard trening, myke opp stive ledd og hjelpe mot heteslag. Det er også påstått at for personer som lever i sølibat hjelper isbading mot seksuell frustrasjon. Samtidig mener noen leger også at isbading kan føre til pusteproblemer og sjokk, og at pasienter med hjerteproblemer eller astma burde holde seg unna. Visse eksperter mener også at et bad i vann som holder 15 til 23 grader vil være like effektivt som et bad i isvann, og at et bad på 10 minutter ikke bare er effektivt nok, men heller ikke burde overstiges.

Ice Bucket Challenge

En isbadrelatert aktivitet som fikk mye oppmerksomhet i 2014 var Ice Bucket Challenge. Det er ikke kjent hvordan trenden startet, men den spredde seg raskt på sosiale medier. Ice Bucket Challenge gikk ut på at man fikk en utfordring av en venn, hvor man enten måtte donere penger til bekjempelse av muskelsykdommen ALS eller få en bøtte med isvann over hodet. ALS står for amyotrofisk lateralsklerose, og sykdommen ødelegger de nervene i ryggmargen og hjernen som styrer muskler og bevegelse. Ice Bucket Challenge utviklet seg senere til at kjente personer fikk isvann over seg på video for å øke bevissthet rundt sykdommen. Blant andre Mark Zuckerberg, Bill Gates, Eminem, Dr Dre og Vin Diesel hoppet på trenden. Selv om det alltid vil være en viss risiko rundt det å isbade, har det også ganske tydelige helsemessige fordeler så lenge man tar noen forhåndsregler. Men en ting er sikkert, isbading er bare egnet for de tøffeste av oss.

 

Leave a Reply

mts_moneyflow